Chleb 3 zboża – pyszne pieczywo własnej produkcji

0 Comments

Julitka przygotowywuje chlebek

Wstęp

Coraz częściej pieczemy własny chlebek, ponieważ ten kupiony jest coraz gorszej jakości, a te lepsze – droższe, wychodzą cenowo podobnie jak te własne, a przynajmniej wiadomo “co w nich jest”.

Poniżej został zamieszczony przepis na chleb przy wykorzystaniu mąki “pełne ziarno – 3 zboża” firmy Lubella, która zawiera w sobie mieszankę mąki pszennej, żytniej i orkiszowej. Podczas przygotowywań dzielnie pomagała moja córka, której ulubioną czynnością jest mieszanie mąki. Niestety chleb wyszedł nam trochę płaski, ponieważ nie miałem żadnej foremki w która by się zmieścił. Nie dodałem też dyni, ani słonecznika do środka. Jednak mimo wszystko chleb jest bardzo dobry i serdecznie go polecam!

Składniki na pyszny chleb:

  • 500 g mąki “Pełne ziarno – 3 zboża” firmy Lubella
  • 25 g świeżych drożdży “drożdże babuni”
  • 300 ml wody (przegotowana i wystudzona do temperatury pokojowej)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (ja leje olej)
  • 1 łyżeczka soli
  • garść pestek dyni lub słonecznika

Wykonanie chleba:

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody, odstawić na 10 minut. Mąkę przesypać do miski, dodać wodę, oliwę, rozpuszczone drożdże i wymieszać. Wsypać sól, pestki dyni lub słonecznik. Przełożyć na mokry blat i zagnieść ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut (można nawet do godziny). Uformować z ciasta prostokąt i ułożyć na papierze do pieczenia, którym wcześniej wyłożyliśmy blachę lub

Wyrastający chlebek
20 minutowe wyrastanie chleba

jeśli mamy foremkę lub koszyczek, wykładamy w nim cieniutką ściereczkę posypaną mąką. Do tak przygotowanej foremki wkładamy ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Kiedy chlebek podwoi swoją objętość przełożyć go na blaszkę, zwilżyć i posypać pestkami dyni.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C, wstawić metalową miskę z wodą, aby “naparować piekarnik”.
Blachę z chlebem i piec ok. 35 minut.

Chlebek w piekarniku
35 minutowe pieczenie chleba

Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pokrojony chlebek

A tak Julitka pomagała:

Ulubioną czynnością Julitki było wsypywanie i mieszanie mąki. Z zaciekawieniem próbowała ją mieszać i przesypywać.

Julitka wsypuje mąke do miskiMieszanie mąki

Leave a Reply

Related Posts

Baby smile

Taking care of baby is hard work, sometimes when baby crying all day you can goes mad, but when baby is smiling everything is forgotten. 

Styczeń

Ledwo zdążyłam się przyzwyczaić, że jest Styczeń, a mamy już Luty. Z miesiąca na miesiąc mam wrażenie, że czas biegnie coraz szybciej:) W styczniu Julitka skończyła 21 miesięcy oraz nastąpił ważny przełom... :) (więcej…)