Składniki na ciasto do pizzy:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 300 ml bardzo ciepłej wody (max. 40 stopni C)
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- solidna szczypta soli
Wykonanie ciasta:
Drożdże pokruszyć na niewielkie kawałki i rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odczekać 5 minut. W dużej misce przygotować mąkę, dodać sól i oliwę z oliwek, a następnie wlać wodę z drożdżami. Wymieszać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Tak wymieszane ciasto wyrobić rękoma, aż do uzyskania gładkiego sprężystego ciasta. Miskę razem z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, i rozciągnąć ciasto. Pozostaję już tylko je udekorować ulubionymi dodatkami i cieszyć się rewelacyjną pizzą. W zależności od składników piec ok. 30 min w temperaturze 220 stopni.
* jeśli dodajemy pieczarki warto je wcześniej podsmażyć, aby pozbyć się wody.