Ser żółty

2 komentarze

IMG_1507

Składniki na ser żółty:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr mleka (3,2%) – nie UHT!
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DCIM103GOPRO

Wykonanie sera:

Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu, aż z twarogu zostaną małe grudki (20 minut). Odcedzamy na gazie z nadmiaru płynów, odcedzony ser musi być wilgotny. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity “glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Chłodzimy w lodówce.

Galeria:

DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO

2 Replies to “Ser żółty

Leave a Reply

Related Posts

Styczeń

Ledwo zdążyłam się przyzwyczaić, że jest Styczeń, a mamy już Luty. Z miesiąca na miesiąc mam wrażenie, że czas biegnie coraz szybciej:) W styczniu Julitka skończyła 21 miesięcy oraz nastąpił ważny przełom... :) (więcej…)

2 days in Diakopto

After night in Korintiuos we have moved to our next destination Diakopto. It was about 1,5 hour car trip by "highway" which didn't looked like highway but the fee 2.5 euro was demand to paid.…

Pierwsze Boże Narodzenie

Julitka ma 8,5 miesiąca i świętuje swoje Pierwsze Boże Narodzenie w 2013 roku:) Smakowanie świątecznych potraw:) (więcej…)