Ser żółty

IMG_1507

Składniki na ser żółty:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr mleka (3,2%) – nie UHT!
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DCIM103GOPRO

Wykonanie sera:

Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu, aż z twarogu zostaną małe grudki (20 minut). Odcedzamy na gazie z nadmiaru płynów, odcedzony ser musi być wilgotny. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity „glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Chłodzimy w lodówce.

Galeria:

DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO

2 comments

  1. Nigdy nawet nie pomyślałam, żeby zrobić samodzielnie żółty ser:) A jak widać da się;)

    1. Marta pisze:

      Tak da sie:) ser jest przepyszny, polecam:)

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *