Ser żółty

2 komentarze

IMG_1507

Składniki na ser żółty:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr mleka (3,2%) – nie UHT!
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DCIM103GOPRO

Wykonanie sera:

Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu, aż z twarogu zostaną małe grudki (20 minut). Odcedzamy na gazie z nadmiaru płynów, odcedzony ser musi być wilgotny. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity “glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Chłodzimy w lodówce.

Galeria:

DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO

2 Replies to “Ser żółty

Leave a Reply

Related Posts

First 2 month with baby

Appearing baby completly change our life, it is hard to planned anything, every single activity is subordinated by child:) even taking a shower, do make up or eating food:) In first 9 weeks everything was…

Julitka na weselu

Julitka jeszcze nie skończyła półtora roku, a już zaliczyła dwa wesela:) Poniżej kilka fotek z ostatniego: (więcej…)