Ser żółty

2 komentarze

IMG_1507

Składniki na ser żółty:

  • 1 kg twarogu
  • 1 litr mleka (3,2%) – nie UHT!
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

DCIM103GOPRO

Wykonanie sera:

Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu, aż z twarogu zostaną małe grudki (20 minut). Odcedzamy na gazie z nadmiaru płynów, odcedzony ser musi być wilgotny. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity “glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Chłodzimy w lodówce.

Galeria:

DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO DCIM103GOPRO

2 Replies to “Ser żółty

Leave a Reply

Related Posts

Święta, Święta i po Świętaaach…

Święta i okres świąteczny minął błyskawicznie i chociaż mamy już pierwszy dzień Nowego Roku, muszę nadrobić zaległości i wrzucić trochę fotek ze świąt, by zachować chronologie na blogu:) W tym roku Julitka była już bardziej…

Baby smile

Taking care of baby is hard work, sometimes when baby crying all day you can goes mad, but when baby is smiling everything is forgotten. 

Pierwszy rok Julitki – podsumowanie

Miesiąc temu Julitka miała swoje pierwsze urodzinki. To jest niewiarygodne jak czas szybko płynie i co wydarzyło się w tym czasie. W ciągu jednego roku nasze dziecko przeszło metamorfozę z niemowlęcia w niezależnego małego człowieczka:)…