13 lutego, 2015
2 komentarze
2 categories
Składniki na ser żółty:
- 1 kg twarogu
- 1 litr mleka (3,2%) – nie UHT!
- 125 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie sera:
Mleko dobrze podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy twaróg. Często mieszając, gotujemy na najmniejszym ogniu, aż z twarogu zostaną małe grudki (20 minut). Odcedzamy na gazie z nadmiaru płynów, odcedzony ser musi być wilgotny. Masło rozpuszczamy w garnku, chwilę studzimy. Dodajemy do niego odcedzony ser i stawiamy na malutki ogień. Cały czas mieszamy. Kiedy ser zacznie się ciągnąć, zdejmujemy na chwilę z ognia, dodajemy jajko, sól, sodę i ocet oraz ewentualne dodatki. Bardzo dokładnie mieszamy, kiedy składniki się połączą i całość zacznie tworzyć jednolity “glut” przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową. Chłodzimy w lodówce.
Galeria:
Category: Kulinaria, Życie codzienne
Nigdy nawet nie pomyślałam, żeby zrobić samodzielnie żółty ser:) A jak widać da się;)
Tak da sie:) ser jest przepyszny, polecam:)